Virkeä Aarnivalkeat
Syksyllä 1963 perustettiin Pihlajamäkeen kaksi partiolippukuntaa: Aarnivalkeat tytöille ja Aarnikarhut pojille. Nykyään Aarnivalkeissa on paitsi tyttöjä, myös poikia. Aarnivalkeat toimii edelleen Pihlajamäessa ja Pihlajistossa, mutta myös Jakomäessä, Alppikauriit-lippukunnan yhdistyttyä meihin. Aarnikarhut ry lakkautettiin v.2016.
Hurjasti lapsia uudella asuinalueella
1960-luvun alussa rakennettiin Helsingin Pihlajamäkeen ensimmäinen teollisesti tuotettu lähiö. Alue suunniteltiin ja rakennettiin yhtenä kokonaisuutena korkealle kallioiselle mäelle ja siinä korostui rakennusten ja maiseman vastakohtaisuus. Nyt sen ainutlaatuinen 1960-luvun arkkitehtuuri on suojeltu.
Uusi alue merkitsi nuorta väestöä ja alue täyttyikin lapsiperheistä. Pian alettiin kaivata lapsille vapaa-ajanohjelmaa. 15.11.1963 Irja-Liisa Mustonen, Tuire Rautio ja Hillevi Ruosaari pitivät Aarnivalkeiden perustamiskokouksen ja käynnistivät partiotoiminnan alueella. Aarnikarhujen perustamiskokous pidettiin viisi päivää myöhemmin.
Lippukunta sai nimensä alueen mukaan, sillä Pihlajamäki tunnettiin vuoteen 1959 asti Aarnikanmäkenä. Aarnivalkeiden lipun pohjalle piirrettiin partiotyttöjen kolmiapilatunnus ja keskelle punainen liekkikuvio muistuttamaan partiolupauksesta sekä kuvaamaan salatun ja saavuttamattoman aarteen merkkinä olevaa tulta, aarnivalkeaa.
Näkyvää toimintaa ajan hengen mukaan
Perustamisensa jälkeen alueen partiotoiminta kasvoi erittäin nopeasti. Lippukunnat saivat toimia, aluksi väliaikaisesti, Kiillekuja 3:n kerhohuoneella. Muuten kerhohuone toimi kansakoulun yhtenä väliaikaistilana. Opettajienhuone oli käytävän viimeinen huone. Pihlajamäen ala-aste rakennettiin vuonna 1964. Partiotoiminta jatkui kuitenkin Kiillekujalla. Tilaa ja varusteita oli vähän, mutta jäseniä paljon. 1960-luvun puolessa välissä oli molemmissa lippukunnassa lähes kaksisataa jäsentä. Myöhemmin tytöille saatiin lisätilaksi Liusketie 10:stä kellarikomero. Vuosia myöhemmin Liusketieltä muutettiin kokonaan Kiillekujalle ja Liusketien tila jäi Aarnivalkeiden varastoksi. Nykyään varasto sijaitsee Kiillekuja 4:ssä. Seurakunnan huonontuneen rahatilanteen vuoksi muutimme Pihlajamäen kirkon vintille, entiseen vahtimestarin asuntoon pari vuotta sitten. Pihlajistossa ja Jakomäessä kokoukset pidetään leikkipuistossa.
Alusta alkaen toiminta oli aktiivista ja näkyvää. Alkuvuoisina järjestettiin paljon yleisötapahtumia. Lippukunnat järjestivät yhteistoimintana mm. viikonlopun kestäneen näytösleirin Pihlajamäessä. Aarnivalkeat olivat mukana esittämässä musiikkisatua televisiossa ja Aarnikarhuilla oli oma orkesteri. Lippukuntien yhteinen lausuntakuoro esiintyi monissa tilaisuuksissa.
Hyviä ja parempia aikoja
Kuluneiden vuosien aikana on alueen partiotoiminta kokenut monenlaisia kausia. Alkuvuosien innostusta seurasi hiljaisia aikoja ja taas vilkkaamman toiminnan kausia. Retki- ja leiritoiminta on aina ollut eloisaa. Lähes joka kesä on leireilty joko yksin tai yhdessä alueen muiden lippukuntien kanssa.
Ennen oli myös vilkasta yhteistyötä Aarnikarhujen kanssa. Aarnikarhut ry lakkautettiin v. 2016, kun sen toiminta oli ollut hiipunutta jo useiden vuosien ajan. Merkittävä osa kaikesta toiminnasta, retkistä, leireistä ja lippukunnan yhteistapahtumista, järjestettiin ennen yhdessä. Lippukunnilla toimi aikaisemmin myös yhteinen vanhempien tukiyhdistys, Pihlajamäen Partiotuki ry, jonka toiminnallista ja taloudellista tukea lippukunta on jäänyt kovasti kaipaamaan.
Aarnivalkeiden partiotoiminta Pihlajamäessä ja sen lähialueilla on jatkuvasti vireää ja edelleen lippukunta tarjoaa mielenkiintoista tekemistä kaikenikäisille partiolaisille. Jäsenmäärä Aarnivalkeissa on tällä hetkellä n. 110, vaikka nuorten ja lasten harrastustoiminnassa jäsenet vaihtuvat yhä nopeammin. Useita toisen polven aavojakin on ollut toiminnassa jo useita vuosia mukana.
Alkuvuosia leimasi yleisön huomiota hakenut aatteellinen innostus. Nykyään painopiste on toiminnallisessa lapsi- ja nuorisotyössä, joka antaa monipuolisia elämyksiä ja kasvattaa aktiivisia ja vastuullisia pihlajamäkeläisiä, pihlajistolaisia, viikinmäkeläisiä ja jakomäkeläisiä.